Ladataan traileria...

Kikin lähettipalvelu

K-3
Kesto: 1 h 43 min

Seuraavat näytökset

Hayao Miyazakin Kiki kertoo noin 13-vuotiaasta noitatytöstä, jonka on tullut aika muuttaa pois kotoa ja löytää oma paikkansa maailmassa. Kiki löytää meren rannalta kaupungin, jossa on melkein kotoista tuttuuden tunnetta. Tiettävästi Miyazaki vieraili ainakin Tukholman vanhassa kaupungissa Kikiä suunnitellessaan..

Miyazaki arvelee että itsenäisyyden saavuttaminen voi näinä yltäkylläisyyden aikoina olla yllättävän vaikeaa:  ”Nykyään, kun oman kodin turvallisen piirin jättämisessä ei enää ole mitään erikoista, ja vieraiden parissa eläminen ei ole sen kummempaa kuin kulmakaupassa pistäytyminen, voi todellisen riippumattomuuden tunteen saavuttaminen olla vaikeampaa kuin koskaan. Se vaatii omien lahjojen ja itseilmaisun löytämistä ja läpikäymistä.”

Kiki lentää kuin taivaan lintu, mutta Miyazakin sankari on muuten aika samanlainen kuin useimmat 13-vuotiaat. Kiki lähtee maailmalle tukenaan äidin vanha luuta ja isältä lahjaksi saatu radio, sekä musta kissa Jiji. Vapaus merkitsee ainakin aluksi myös yksinäisyyttä ja koti-ikävää.

Kiki löytää uudesta kaupungista kodin ja ystäviä. Tärkempiä tuttavuuksia ovat leipomon pitäjä Osono, maalarityttö Ursula sekä lentovempeleitä väsäävä pystytukka Tombo. Luuta alkaa vihdoin totella Kikiä. Lentäminen sujuu, vaikka seikkailujen takia ei aina ehditä illaksi kotiin. Kiki joutuu elämänsä vaikeimman tehtävän eteen, kun kaupunkiin vierailulle saapunut ilmalaiva riistäytyy myrskytuulen mukana kiinnityksistään. Tombo on vaarassa – ja koko kaupunki.

Miyazakin vakiosäveltäjä Joe Hisaishi on tehnyt elokuvan kauniin musiikin. Nimikkokappaleen esittää Yumi Arai.

PÄÄHENKILÖT

KIKIN iloa ja yritystä vaikeissakin paikoissa pirskahteleva ääni kuuluu uudelle löydölle. Vihtiläinen SARA NIEMINEN (s.1995) harrastaa ratsastusta ja ringetteä. Ringettekaukalossa useimmiten hyökkääjänä pelaava Sara tekee ensimmäisessä ääniroolissaan huimaa jälkeä. Saran elokuvasuosikki on Kissojen valtakunta ja suosikkimanga Ranma 1/2. Alkuperäisen japaninkielisen version Kiki on Minami Takayama.

JIJI Kikin matka maailmalle olisi paljon vaikeampi ilman kissakaveri Jijin neuvokasta venkoilua. JIJI tietää joka tilanteessa mitä pitäisi tehdä, mutta läheskään aina ei ole kovin varmaa onko Jiji oikeassa. Jiji löytää naapurissa asuvan kissakaunottaren, ja ihastuu niin että menettää puhekykynsä. Kissakaveri JIJI puhuu suomeksi stand-up koomikko ILARI JOHANSSONIN äänellä. Kuopiossa syntynyt Johansson opiskeli Copenhagen Comedy Schoolissa. Alkuperäisen japaninkielisen version Jiji on Rei Sakuma.

URSULA  Kiki tutustuu metsämökilssä asuvaan maalarityttö Ursulaan. Kikiä hiukan vanhempi Ursula on tuskaillut läpi juuri ne samat epävarmuuden tunteet, jotka kiusaavat nuorta noitatyttöä. Kikin ja Ursulan juttutuokiot ja yhteiset hetket taitavat olla koko elokuvan avainkohtia. Suomenkielisen version maalarityttö URSULA puhuu 1981 syntyneen ELSA SAISION äänellä. Pirjo Honkasalon Tulennielijässä läpimurtonsa valkokankaalla tehnyt Elsa on tuttu myös teatterin lavoilta ja televisiosta. Elsan mukaan ”dubbaaminen on vapauttavaa verrattuna siihen että on itse esillä. Kun katsoo kuvan hahmoa ja elää sitä voi unohtaa täysin itsensä”, Elsa Saisio on kertonut näytelleensä 3-vuotiaana kesämokillä Peppi Pitkätossun apinaa. Teatterin lavalla hän aloitti uransa 10-vuotiaana Helsingin kaupunginteatterin musikaalissa.

Alkuperäisen japaninkielisen version Ursulan esittää Minami Takayama, joka näyttelee myös Kikin roolin. Saman näyttelijän käyttäminen viittaa siihen, että Miyazaki pitää Ursulan hahmoa Kikille tärkeänä esikuvana.

TOMBO on Kikin tärkeimpiä tuttavuuksia uudessa kaupungissa. Lentovempeleistä innostunut Tombo kiinnostuu heti lentävästä tytöstä, ja nuorten välille kasvaa varovainen ystävyys, joka saattaa sisältää lupauksia suurista tunteista. Roolin kannalta osuvasti RUSKA LEHTOSAARI oli ääniroolia tehdessään 13-vuotias koululainen. Suosikkisarja on Fullmetal Alchemist ja suosikkileffa Totoro. "Luonteeltani olen hauska, vähän sekaisin, mutta osaan olla vakavakin". Alkuperäisen japaninkielisen version Tombo on Kappei Yamaguchi

OSONO Leipomoa emännöivä pullantuoksuinen Osono oivaltaa heti, että Kiki kaipaa samaan aikaan sekä itsenäisyyttä että kotia. Takapihan oma huone on juuri sitä mitä tarvitaan. Kiki tutustuu uusiin ihmisiin, auttaa leipomon töissä ja saa sen asiakkailta mainioita pikakuljetustilauksia. Kikin on helpompi löytää itsensä, kun tukena on Osonon kaltainen lujatahtoinen nainen. Osonolle suomenkielisen äänen antava HENNA HYTTINEN on opiskellut näyttelijäksi Tanskassa ja Englannissa. Alkuperäisen japaninkielisen version Osono on Keiko Toda.

OHJAAJA PEKKA LEHTOSAARI on ohjannut Kikin suomenkielisen version. Lehtosaari on ohjannut yli 60 pitkän elokuvan suomenkieliset versiot, eikä Hayao Miyazakin kaltaisen mestarin elokuvien ääniversioita voisi edes kuvitella kenenkään muun ohjattaviksi. Ilta-Sanomien Tarmo Poussu arvioi Hayao Miyazakin Liikkuva linnan suomenkielisen version parhaaksi ääniohjaukseksi mitä Suomessa on koskaan tehty. Lehtosaari on ohjannut myös Hayao Miyazakin Totoron ja Studio Ghiblin Kissojen valtakunnan sekä Oscar-voittaja Pingviinien matkan suomenkieliset versiot ja käsikirjoittanut erinäisiä elokuvia. 

Muissa äänirooleissa mm Titta Jokinen, Tiina Rinne, Jukka Heiskanen sekä poliisin osassa näyttelijänä läpimurtonsa tekevä, muusikkona paremmin tunnettu Kimmo Pohjonen. 

SUOMENKIELISET  ÄÄNIROOLIT 

KIKI Sara Nieminen  TOMBO KOPORI  Ruska Lehtosaari  JIJI Ilari Johansson OSONO Henna Hyttinen URSULA  Elsa Saisio ROUVA Tiina Rinne BERTHA Titta Jokinen TV-KUULUTTAJA Pekka Lehtosaari KOKIRI Susanna Laaksovirta OKINO Matti Olavi Ranin TYTTÖ 1 Ida Malinen TYTTÖ 2 Oona Paavilainen  KETTO   Rasmus Lehtosaari TYTTÖ 3  Nelli Paavilainen NUORI NOITA  Ida Malinen HUOLTOMIES  Matti Olavi Ranin RADIO Tuija Lehtosaari ÄITI  Susanna Laaksovirta  Herra OSONO Pekka Lehtosaari POLIISI Kimmo Pohjonen KADUNLAKAISIJA  Jukka Heiskanen MAKI Jonna Kuittinen POJAT Rasmus Lehtosaari TYTTÄRENTYTÄR Ida Malinen DORA Titta Jokinen NAAPURI 1 Jokke Salokorpi VIIKSIMIES Jokke Salokorpi VIERAS 1 Matti Olavi Ranin KAPTEENI Mika Paavilainen LASTENVAUNUTÄTI Jonna Kuittinen MEGAFONI Kimmo Pohjonen NAAPURI 2 Pentti Ruotsi HOTELLIN RESPA Matti Olavi Ranin NAAPURITAR        Henna Hyttinen NAAPURI 3 Kimmo Pohjonen NAISKATSOJA Titta Jokinen VIERAS 3  Titta Jokinen KUSKI Jokke Salokorpi KANSA  Elina Talvensaari, Jenni Peisa, Kjartan Olafsson, Antti Suonio, Ville Purjo, Otto Siltala, Mika Siltala, Pekka Lehtosaari

Ohjaus

Hayao Miyazaki

Alkuperäinen nimi:
KIKIN Lähettipalvelu
 
Kesto:
1 h 43 min
 
Lajityypit:
animaatio, koko perheen
 
 

Liput ja alennukset

Opiskelijat ja varusmiehet

Voimassaolevalla opiskelija- tai varusmieskortilla 1€ alennus normaalihintaisista (10-12€) elokuvalipuista.

Ei voi yhdistää muihin alennuksiin.

Eläkeläiset

10-12€ hintaisista elokuvalipuista 1€ alennus

Näytä ostoskori